Het Coronavirus blijft heersen en alles wijst erop dat het niet zomaar weggaat. Veel bedrijven hebben hun werkwijze aangepast om te zorgen dat ze hun klanten nog steeds kunnen bedienen, ondanks de grote zorgen en onzekerheid. Ik heb ook mijn manier van werken aangepast om een veilige fotoshoot tijdens Corona aan te kunnen bieden.

In de afgelopen paar maanden was één ding heel opmerkelijk: mensen nemen een stapje terug en beginnen hun werksituatie te evalueren. Vaak genoeg komen ze tot een conclusie dat ze iets willen veranderen aan hun leven of carrière. Veel ZZP-ers werken hard aan hun (nieuwe) website en hebben een behoefte aan nieuwe bedrijfsfoto’s; mensen in loondienst willen toch iets anders gaan doen en zoeken een nieuwe baan, waarbij ze een nieuwe profielfoto nodig hebben. En vaak vragen ze zich af of het veilig is om nu een fotoshoot in te plannen, terwijl anderhalve meter afstand het dagelijkse leven flink aan het beperken is.

Wat doe ik om een veilige zakelijke fotoshoot aan te kunnen bieden?

Ik houd me aan de anderhalvemeterafstand-regel en hygiënemaatregelen

Deze is vanzelfsprekend, maar moet gelijk genoemd worden! 😊

Ik gebruik “coronavriendelijke” objectieven

Coronavriendelijke lens? Nou, je dacht vast niet dat zoiets bestaat, maar bij deze: Nikon 85mm f/1.8 en Nikon 24-70mm f/2.8 zijn mijn go-to-objectieven om een veilige afstand te kunnen houden van mijn klant. De 85mm is uitstekend voor fotosessies in de studio, omdat hij door zijn vaste brandpunt voldoende afstand eist. De 24-70mm is een perfecte lichtsterke allrounder die altijd prachtige beelden oplevert en wat meer flexibiliteit biedt bij creatieve ideeën en iets kleinere ruimtes.

Ik voer mijn fotoshoots op een “tethered” manier uit

Wat is “tethered schieten”? Kort gezegd, een fotoshoot met een terugkoppeling van de zojuist gemaakte foto’s naar de klant, in mijn geval via een tablet. Klanten willen graag weten of de fotoshoot goed verloopt, dus is het prettig en rustgevend om de foto’s één voor één te zien verschijnen op het scherm. Zo zie je ook snel of er goede foto’s tussen zitten. Aan het einde van de fotoshoot gaat mijn klant rustig zitten, door alle foto’s bladeren en de favorieten kiezen. De gekozen foto’s gaan vervolgens een voorselectie vormen voor de klant om nader te bekijken via een online gallery vanaf thuis.

Ik houd van buiten fotograferen!

Wie wil er nou geen frisse neus halen? De buitenlucht zorgt – tenzij het hard regent of waait – voor schitterende foto’s en stelt mensen op hun gemak, vooral als ik ze op een plek fotografeer waar ze zich prettig en veilig voelen. Voor mij is het ook een geweldig excuus om gewoon buiten te zijn. Bovendien is afstand houden buiten heel makkelijk. Er zijn talloze mogelijkheden voor een buitenfotoshoot in de buurt van Amstelveen en Amsterdam en ik ontdek met veel plezier steeds nieuwe plekken die mijn klanten voorstellen.

Het is echter niet altijd mogelijk om buiten te schieten (wegens slecht weer of gewoon omdat de klant andere wensen heeft); daarom zijn de overige 4 regels van heel groot belang.

Een veilige fotoshoot tijdens Corona? Het kan buiten! Behalve een frisse neus halen, krijg je een fotoshoot die je op je gemak stelt en die aan coronamaatregelen voldoet.


Ik heb maar één afspraak nodig met mijn klant

Zodra de klant interesse toont in een zakelijke fotoshoot, maken we een telefonische of online afspraak en bespreken we de werkervaring, carrièredoelen en persoonlijkheid van de klant. Samen bepalen we hoe en waar de fotoshoot gaat verlopen. De fotoshoot zelf is dus het enige moment dat fysieke aanwezigheid van beide partijen eist. Ook dat houd ik efficiënt, maar toch lang genoeg om aan alle wensen en verzoeken van mijn klant te voldoen, zodat hij of zij tevreden weer naar huis gaat.

Dit zijn de 5 regels die ik momenteel toepas om een effectieve en veilige “customer journey” te verzorgen voor mijn klant. Ik hoop dat je, na het lezen van dit artikel, minder zorgen en tegenzin gaat hebben en jouw volgende zakelijke fotoshoot snel inplant! Corona is vervelend, maar het leven gaat door en gelukkig zijn mensen veerkrachtig en creatief genoeg om een oplossing te vinden bij allerlei soorten tegenslagen.

Heb je behoefte aan nieuwe zakelijke foto’s? Neem contact met me op!

Hopelijk tot snel!

Joanna